Montaža klima uređaja

Montaža klima uređaja uključuje:

  • montažu unutrašnje i spoljašnje jedinice na zid do 4 metra visine
  • bušenje jednog zida (cigla do 55cm debljine ili armirani beton do 30cm)
  • vakumiranje sistema nakon montaže i puštanje u rad

 

Pri tome treba naglasiti da sama instalacija podrazumeva do:

• 4 metra dužine frigo i elektro instalacije između unutrašnje i spoljašnje jedinice
• 4 metra dužine PVC kanalice dimenzija 60x40mm za postavljanje frigo i elektro instalacije
• 4 metra dužine PVC kanalice dimenzije 16x16mm za napojni električni kabl
• do 4 metra creva za odvod kondenzata u pripremljeni odvod
• 1 par plastificiranih nosača za montažu spoljašnje jedinice

Frigo best ima nekoliko ekipa montažera koji će vam pomoći u odabiru naj boljeg mesta za montažu klima uredjaja radi što efikasnijeg hladjenja i grejanja vašeg životnog prostora.

Prilikom izbora klima uređaja potrebno je obratiti pažnju na više faktora, a prvenstveno na vaš prostor koji se želite da klimatizujete.

Ukoliko posedujete stan sa više udaljenih soba odvojenih dugačkim hodnicima ili predsobljem jedan klima uredjaj verovatno neće biti dovoljan.

Tada se za uspešno klimatizovanje stana ili kuće preporučuje upotreba takozvanog multi-split uredjaja koji u svom sastavu ima dve unutrašnje jedinice koje se onda tako rasporedjuju da pokrivaju dve odvojene celine unutar vašeg prostora za stanovanje i na taj način u potpunosti klimatizuju vaš dom.

Takođe je prilikom odabira potrebne klime obratiti pažnju na površine pokrivene staklom, kvalitet izolacije, debljinu zidova, visinu plafona, orjentaciju vašeg doma i sl.

Sve ovo će vam pomoći da na pravi način odaberete klima uredjaj koji je najbolji za vaš dom i da na što efikasniji i jeftiniji način klimatizujete prostor.

Razlika izmedju Inverter i običnih klima uređaja

U novije vreme na tržištu su se pojavili inverter klima uredjaji i mnogima nije jasno po čemu se ti uredjaji razlikuju od običnih klima uredjaja.

Kod ovih klima uredjaja upravljanje kompresorom se obavlja elektronskim putem, tj brzina rotacije se uskladjuje sa trenutnim potrebama. Ovakav klima uredjaj brže ili sporije vrši hladjenje vazduha u zavisnosti od zadatih parametara i trenutne temperature.

Na taj način mnogo efikasnije i brže hladi vazduh. Kod “običnih” klima uredjaja komresor radi uvek konstantom brzinom.

Inverterski klima uređaj ostvaruju značajnu uštede električne energije u rasponu od 20 do 40% u odnosu na klasične klima uređaje.

Takodje inverterski klima uredjaji mogu da rade zimi do -15°C, što kod običnih klima uredjaja nije slučaj.

Odabir energetske klase prilikom kupovine klima uredjaja

Sigorno ste primetili da na svinm uredjajim bele tehnike postoje oznake energetske klase. To isto važi i za klima uredjaje.

Naime postoji 7 nivoa energetske efikasnosti i oni su označeni slovima od A do G. Naj efikasniji energetski razred je A a naj lošiji je G.

On predstavlja relaciju izmedju utrošene električne energije i ostvarenog hlađenja ili grejanja. Što je viši energetski razred dobijate efikasnije hladjenje ili grejanje sa manjom potrošnjom električne energje.

Pored montaža klima uredjaja Frigo best vam nudi i premeštanje ili demontažu starih, već korišćenih klima uređaja kao i servis klima.